2011. január 19., szerda

Tél Erdélyben



Sánta István Csaba remek, hét fotóból álló sorozatával (Tél Erdélyben) joggal vitte el a pálmát a Mindennapi élet kategóriában (Együtt-Lét pályázat) és kapott 1. díjat. Az Erdélyből származó, Magyarországon dolgozó fotóművész tiszteli annyira gyökereit, hogy nem hamisít, nem mitizál fölöslegesen. Az erdélyi (s tudtom szerint kárpát-medencei) valóságból is a leglényegesebbet örökíti meg önállóságukban is teljes értékű képein.


Ez pedig - a küzdelem.


Az, ami sose hiánycikk azoknak az életéből, akik itt élnek. A nagy havakkal szembeszálló, annak körülményei közt létezni megtanult erdélyi ember alakjai különböző élethelyzetekben minden esetben a talponmaradást sugallják.


Számomra leginkább a képsor kezdő darabja a legbeszédesebb, mindenek előtt képileg: a hó tömege alatt megroskadni látszó épületről eltakarított látványos tömbök a jéghegyek zord szépségével vetekednek, s érvényesülnek különös ragyogással a precízen alkalmazott fekete-fehér technikában. Tudjuk, hogy az ilyesfajta küzdelem sziszifuszi erőfeszítés, mert mindegyre elölről kell kezdeni, valahányszor behavazódik az életünk fölött a tető...


A pályázaton díjazott képek itt láthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése