2012. október 31., szerda

Tiltakozó női ajkak

Kaptam egy 1919-es eseményt ábrázoló fotót budapesti barátomtól, akinek viszont egy spanyol ismerőse küldte. Nos, a származási lánc csupán a forrás szempontjából fontos, amúgy a kép üzenete szempontjából lényegtelen. A képen ábrázolt, bősz női csapat a férfiak alkoholizmusa ellen tiltakoznak az  Egyesült Államokban, a fejük fölött kiolvasható harci jelmondat szerint a régi görög asszonyokra emlékeztető módon (lásd Lüzisztrate): A szeszt kóstoló ajkak nem érinthetik a mi ajkainkat!

Ez ám a tiszta beszéd, még csak vitázni sem lehet vele. Csak az a baj, hogy fotó ide, fotó oda, a történelem kereke úgy térült-fordult az elmúlt száz esztendőben, hogy a férfiak alkoholizmusa mellett megjelent a női, sőt a gyermek-alkoholizmus is, hogy az egyéb nyavalyákról ne is beszéljünk.

A képnél maradva viszont eltűnődhetünk: e magukból kivetkőzött fúria arcokat látva, talán némi igazságot a férfiaknak is adhatunk, amiért csókjuk helyett inkább a poharat választják. Nem-e lehetséges, hogy éppen e harci magatartás tántorítja az iszákosság erősen  kacskaringós ösvényére a kifinomult nőiségre áhító férfiakat? Ok és okozat néha furcsa módon felcserélik egymás közt a szerepeket és ujjal mutogatnak egymásra.

1 megjegyzés:

  1. Hát ez bizony komoly csapda, mert alkohol nélkül ugyan kinek lenne kedve ezekhez a szigorú ajkakhoz? :)

    VálaszTörlés