2011. május 10., kedd

A somlyói "testvérek"

Ha már tegnap eljutottunk az iker- és testvérképekig, ami Egyed Ufó Zoltán szerint lassan a szenvedélyemmé válik (van benne valami igazság), akkor most újabbakat is bemutatnék. Igaz, már jó ideje a birtokomban vannak, de szélcsendesebb napokra vártam (amelyek ím, meg is érkeztek...).
Vargyasi Levente díjnyertes fotója

Emlékszünk még az Együtt-Lét pályázat emberábrázolási kategóriájának első díjas fotójára? Vargyasi Levente Őrzött álom c. fotója - amelyről a díjosztáskor már írtam - méltán keltett feltűnést remek kompozíciójával, színvilágával, sugallatos értelmezhetőségével. A csíksomlyói kegytemplomban éjszakázó, feltehetően csángó gyermek alakja, a jelek szerint másoknak is feltűnt, ami nem csoda, hiszen a pünkösdi búcsúban ilyenkor százezrek fordulnak meg, s bizony, dolgoznak ám a kamerák, fényképezőgépek, profi- és amatőr kézben egyaránt.
Bakos Ramona Kármen felvétele


Egyed Ufó Zoltán két felvételt is beküldött: az egyiket ő maga, a másikat felesége, Bakos Ramona Kármen készítette. "A technikai minőséget ne nézd - írta kísérőlevelében -, a képek úgy vannak, ahogy előbújtak a gépből, soha nem dolgoztuk fel őket. Lelőni lelőttük, mert az ember nehezen állja meg, hogy ne lője le, de utána aztán otthon nagyon közhelyesnek találtuk őket, és azóta nem néztünk rájuk. Most is alig tudtuk előkeresni őket az archívumból."
Egyed Ufó Zoltán felvétele


Jó példa ez arra, hogy sosem elég a jó téma, mert mindig pontosan ott kell lenni: a lehető legjobb időben és legjobb helyen. A képeket összevetve mindenki meggyőződhet arról, hogy a Vargyasi-féle fotóban megvan mindaz, ami viszont a másik kettőből azért hiányzik, mert a szerzői szándék megállt a témának szóló keccintésnél.

3 megjegyzés:

  1. Ez így van! A képet már azelőtt kell látni, hogy lenyomom a gombot!

    VálaszTörlés
  2. Én látom...aztán sokszor hiába nyomom le :)

    VálaszTörlés
  3. Akkor látni is kell és nyomni is,ilyen egyszerû-igy lesznek a jó képek.

    VálaszTörlés