2009. július 14., kedd

Dokumentum - egy a sok közül

Levél jött otthonról ide, Torontóba, ahonnan most e blogot szerkesztem-vezetem-tákolom (ahogy lehet, csak gyarapodjék - ez a lényeg), a feladó az RMDSZ elnöki irodája. Azt kérik tőlem tiszteletteljesen, hogy segitenék nekik egy, a szervezet húsz éves fennállásának évfordulójára elképzelt album létrehozásában.

Úgy tudják ugyanis, hogy a régi Romániai Magyar Szó 1990-2000 közötti archivuma nálam van és az akkori események képi (fotós) dokumentumai eléggé hézagosak.

Egy ilyen kérésre illik azonnal válaszolni, meg is tettem, mondván, hogy őszig tevőleges hozzájárulásom szinte lehetetlen, a nálam lévő anyag odahaza, a lezárt lakásban, az anyag zöme viszont az Új Magyar Szó szerkesztőségében van, nagy dobozokba gyömöszölve, csak valakinek ki kellene bányásznia őket.

Hamarosan megjött a válasz: a dobozokat megtalálták, indul a keresés, a kutatás, üljek csak nyugodtan, terveim szerint...

Hát én azt is teszem (mi mást hetenék?), de azért kiváncsiságból végigpörgettem a magammal hozott adathordozón található képanyagot, s hát nem találtam egy kósza felvételt az RMDSZ "hőskorából"?

A fotó 1995 júliusában készült, szerzője az RMSZ akkori fotóriportere, Székely Sándor. Az ábrázolt esemény Kovács László akkori magyar külügyminiszter (ma EU-biztos) bukaresti látogatásán készült, az RMDSZ első székházában. Közvetlenül a magyar k. miniszter mellett a képen jobbra Rudas Ernő akkori magyar nagykövet foglal helyet, balra pedig sorrendben: Markó Béla RMDSZ elnök, Bárányi Ferenc, Borbély László és Vida Gyula parlamenti képviselők, a háttérben a szövetség funkcionáriusai, újságirók.

Lehet, hogy ez, eseménynek, nem a legnagyobbak közül való az RMDSZ életében, de a román-magyar kapcsolatokéban igen csak számitott, hiszen ekkor kalapálták-egyengették Budapesten és Bukarestben az áttörést hozó magyar-román alapszerződés útját, amit aztán egy év múlva Temesvárott alá is irtak. Mai értékelések szerint "az alapszerződés megszületése után vette kezdetét szerződéses kapcsolataink megújítása, a rendszerváltás előtti kétoldalú egyezmények korszerűsítése, illetve új, immár az európai uniós követelményeknek megfelelő megállapodások létesítése." (Magyar Külügyminisztérium)

Hát mára ennyi...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése