2009. július 26., vasárnap

Őrségváltás

Ez a fotó pontban 2007. április 24-én készült, Stockholmban és Karinthy Márton szinházi rendezőt ábrázolja, amint a svéd fővárost látogatva megpihent a királyi palota előtt.

A fotót jóbarátom, Hegedűs Zsolt készitette, akire az a(z önként vállalt) feladat hárult, hogy ottléte alatt elkalauzolja nagy nevettető irónk, Karinthy Frigyes unokáját stockholmi tartózkodása alatt.

Zsolt viszont nem csak megbizható kalauz volt, hanem szemfüles fotóriporter, aki nem hagyta ki az eseményt s időben jelezte, hogy tudósitás születhet a váratlan megbizatása nyomán. Úgy is lett: Zsolt megirta a nyers tudósitást, én percek alatt átpofoztam s már mehetett is a Népszavához, amelynek április 25-i száma már hozta a Karinthy Márton-féle látogatás riportját.

(Az a szöveg megtalálható az urszu2 blogom 2008. november 17-i bejegyzése végén, viszont a Zsolt eredeti, nyers tudósitása csak itt, amint e fotó mellé kivánkozik:

"Karinthy Márton első stockholmi napján ellátogatott Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül regényében említett helyekre. Elsőnek a belvárosi egykori Cosmopolite panzió épületét tekintette meg, ahol K. Aranka lakott az operáció és a kezelés alatt. Ezután került sor a Városháza és az annak a "tövében" álló, egykori Szerafim kórház épületének a megtekintésére. A főépületben "SZTK", az egykori sebészet épületében pedig - ott ahol KF-et megoperálták - irodák vannak ma.
A városlátogatás közben sor került az Óváros főterén álló Svéd Akadémia épületének a meglátogatására is. Lars Rydqvist az Akadémia (fő)könyvtárosa és Katarina Frostenson akadémiai tag körülvezették KM-et a több évszázados épület termeiben, többek közt az irodalmi Nobel-díjt odaítélő bizottság gyűléstermében és a Nobel-könyvtárban, ahol Karinthy Frigyes négy, és Ferenc három könyvét őrzik.
Az akadémiai látogatás után kísérői Stockholm külvárosába, Saltsjöbadenbe vitték KM-et. Végiglátogatták a Grand Hotel szomszédságában levő, a regényben megemlített helyeket: a Vörös Házikót, a futó és a najád szobrát, (meg)nézték és a ragyogó tavaszi időben a dombtetőn magasló csillagvizsgáló sziluettjét.
Karinthy Márton holnap 2007. április 25-én, szerdán, a stockholmi Magyar Házban tart író-olvasó találkozót UTAZÁS KARINTHYÁBA címmel, holnapután (csütörtökön) pedig Klein György professzorral folytat beszélgetést közönség előtt a Magyar Nagykövetségen."


Érdekességként emlitem, hogy két évre a fotó készitésétől, 2009 áprilisában a Szerafim kórház falán elhelyezett Karinthy Frigyes emléktáblát avattak Márton jelenlétében, s ezzel a Karinthy név maradandóan és kézzelfoghatóan is bevonult a svéd fővárosba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése