2009. április 10., péntek

Viselet

Több mint negyedszázada készült ez a felvétel Siklódon. Az archívumban található bejegyzések szerint az azonosítója "Balázs Piroska öltöztetése, Siklód, 1982 * Fotó: Bálint Zsigmond * Előre Naptár 1985-Cseke archívum" és azt az állapotot rögzíti, amikor ünnepre készülőben székely viseletbe öltöztették a fiatal siklódi lányt, úgy, hogy abból a fotós jól látható, értelmezhető és sokat mondó néprajzi illusztrációt is nyerjen.

A hetvenen túli, marosvásárhelyi mérnökembernek, aki majd egész életét, napi munkájával párhuzamosan a fotó művelésében töltötte le, gazdagabbnál is gazdagabb életműve van, mindenek előtt néprajzi jellegű fotókból. A műfajt olyan következetességgel, hozzáértéssel és magas szinten műveli, hogy az utóbbi évtizedekben a tudományosság és a dokumentarizmus szinte magától párosul a művészi megjelenítés ihletett lendületével. Az Előrénél, később a Romániai Magyar Szónál dolgozva, majd nemrég legutóbbi, Lélekőrző falvaim (HMKK-könyvek, 2009) című albumánál bábáskodva, folyamatosan nyomon kísérhettem B.Zs. művészi kiforrását és az általa megörökített világ kiteljesedését. A hozzám eljutott és megőrzött kópiák - amelyekből látványos portfóliót láthatnak itt - híven őrzik tanúságának hitelét az elmúlt évrtizedek népéletéről.

1 megjegyzés:

  1. Bálint Zsigmond e-mailben küldte alábbi megjegyzését a képhez:

    Ezt a felvételt még akkor készítettem amikor Haáz Sanyi bácsival végigjártuk a Sóvidéket és készítettem a készülő Sóvidék monográfiája című több mint tíz szerző közös kötetéhez a felvételeket. A monográfiából egy néhány fejezet külön-külön megjelent.

    VálaszTörlés