2009. október 22., csütörtök

Magyar emlékek a világban


Ezzel a címmel indított blogot bizonyos Volk - a jelek szerint a Népszabadság szerkesztője - 2009 májusában és az azóta eltelt pár hónap alatt igen értékes és jelentős dokumentációs anyagot gyűjtött össze. Törekvésének értékét növeli, hogy ahol csak lehet, igyekszik hiteles fotó bizonyítékokkal hitelesíteni információit.

A felhasznált fotók nem állnak egyazon értékszinten, néha egyszerű illusztrációk, de minden esetben kézzelfoghatóvá, hihetővé és elképzelhetővé teszik azt a nyomot, amit magyar elődeink hagytak a világ legkülönbözőbb részein. Így például nem csupán olvashatunk arról, hogy Benyovszky Móric, a nagy világcsavargó meghatározó politikai szerepet játszott az afrikai Madagaszkár életében, de láthatjuk is azt a 2003-ban Madagaszkáron felállított budapesti szobormásolatot, melyet a Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság adományozott a 15 milliós szigetnek

Érdemes végiglapozni a blog minden egyes bejegyzését, de mert az 1956-os októberi eseményekre emlékezés napjait írjuk, jónak láttam a Nagy Imre mártírhalált halt magyar miniszterelnök tiszteletére a párizsi Pere Lachaise temetőben emelt jelképes emlékművéről készült fotót bemutatni. Az emlékmű értékét növeli az a tény, hogy a helyszín, a 44-es parcella ötlete - írja a blog szerzője - "a Párizsban élő írótól, Méray Tibortól származik, aki ezt még 1986 októberében, a forradalom 30. évfordulóján, a párizsi Szenátusban rendezett konferencián javasolta. A terv megvalósításához Jacques Chirac, Párizs akkori főpolgármestere térítésmentesen kettős sírhelyet bocsátott rendelkezésre, a francia kormány a kivitelezéshez százezer frankos támogatást adott. A márvány-vas emlékmű ifj. Rajk László elképzelése nyomán a kelet-franciaországi Giromagny-ban élő magyar származású vállalkozó, Nagy Ernő üzemének közreműködésével készült el. Közel harminc Nobel-díjas személyiség, valamint számos vezető nyugati és közép-európai politikus, tudós, történész, író és művész vállalta az akció védnökségét. Az emlékművet 1988. június 16-án avatták fel, az eseményre Nagy Imrének és mártírtársainak hozzátartozói Magyarországról Párizsba utazhattak."

Az idelátogatóknak mondanám, baráti tanácsként: amennyiben ötletük, tudomásuk, dokumentumuk, fotójuk, illusztrációjuk lenne ilyen vagy hasonló magyar emlékekről a nagyvilágban, értesítsék a blog szerzőjét, akinek törekvései és eddigi teljesítménye megérdemli, hogy vállalkozása további közös hozzájárulással átfogóbbá teljesedjék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése