2009. október 5., hétfő

Hidak

Ez itt egy lap egy frissen megjelent fotóművészeti kiadványból. Nem nagy igényű ugyan, de jelentéses, s ezért szót érdemel.

A 2009. augusztus 21-29-i felsőrákosi (Kovászna megye) alkotótáborról szóló katalógusból emeltem ki, hogy jelezhessem: hagyományaink, múltba vesző életformánk, szokásaink begyűjtése örvendetesen megszaporodott gyakorlattá vált Erdély-szerte.

A felsőrákosi tábor szervezője és irányítója, Hlavathy Károly fotóművész, aki az egész katalógust koncípiálta, így fogalmazta ezt meg bevezetőjében:

"Barangolásaink során lencsevégre került a falu... Így 10 fotóstól több mint 1000 képből álló gyűjtemény jött össze. 100 kép alkotja a szeptember 27-én megnyitott kiállítás anyagát, mely a gyűjteménnyel együtt a rákosiak tulajdonába kerül. Az ötlet nem új, több éve már annak, hogy Bálint Zsigmond marosvásárhelyi, Ádám Gyula csíkszeredai, udvarhelyszék Kulturális Egyesület, Balázs Ödön udvarhelyi, ifj. Kovács László sepsiszentgyörgyi fotósok irányításával történtek hasonlók..."

E vallomás a közösségi szolgálat fényébe vonja Antal Levente, Hlavathy Károly, Péter Hajnal, Pál Antal (Sepsiszentgyörgy), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Kuthi Lázár (Felsőboldogfalva), Teutsch Alpár és Gabriella (Csíkszenttamás), Szabó Béla (Öttövény) közös munkáját, amely a felsőrákosi nemzedékek bemutatásával a falu életképességét dokumentálták.

Az itt látható oldalon olyan fotók kaptak helyet, melyek a lapalji gondolatok igazságára rímelnek:

"Ők tudnak majd új falut építeni, ahol majd elfér a régi templom is, a nagytata háza és a nagymama virágos ládája, és minden, ami minket beazonosít, ittlétünket igazolja..." (Hlavathy Károly)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése