2009. október 25., vasárnap

Lóugrás

Érdekes, milyen hamar kezdtek gyorsaságra törekedni a fotográfia úttörői! A kivárós, nyugis expozíció sehogy sem felelt meg a megörökítendő valóság vérmérsékletének, ezért a fotósok mindegyre keresték az idő betörésének módszereit.

Elég gyorsan megtalálták...

Azt, amit ma a korszerű gépekkel egyetlen beállítással pipálhatunk, a huszadik század elején nagy csodaként és technikai felfedezésként emlegették.

A www.huszadikszazad.hu érdekes cikket közölt ezzel kapcsolatban, a hozzátartozó fotóval, amely az első komoly lépcsőfokot jelentette a gyors mozgás fotótanúsággá tételében.

Ugrás közben lefotografált ló
1908 január

Mióta Daguerre 1838-ban elkészítette első kezdetleges fényképét, az utána következő feltalálók folytonos tökéletesítő munkája által valóságos művészetté fejlődött a fotografálás.

Mint olvasóink hétről-hétre láthatják lapunkban, a fotografáló masina remekül meg tud örökíteni minden jelenetet, még a leggyorsabb mozgást is megrögzíti a fényképen. A pillanatnyi fényképezés a fotografálás fejlesztésének legnagyobb diadala.

A pillanatnyi fényképek lehetővé teszik, hogy a gyorsan tovatűnő események képe el ne tűnjön a pillanattal a semmiségbe, hanem továbbra is gyönyörködhessünk benne. A fotografáló-gép diadalmaskodik még az idő rohanásán is: megőrzi számunkra – képekben – a multat.

A gyorsfényképezésnek egyik érdekes példáját mutatjuk be e képünkön. Egy angol zsoké lovának merész ugrását fényképezte le egy londoni fotográfus. Egy széles, mintegy másfél méter hosszu árkot abban a pillanatban fotografálta le, amikor a ló a levegőben volt az árok felett. A fénykép még a víz felületén látszó árnyékot is megörökítette.

Egy szempillantással kevesebb idő alatt történt ez a jelenet s íme, meg van örökítve képben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése