2009. október 19., hétfő

Fotósuli

Egy csoportkép mindig valahogy összetartozást jelent. Még akkor is, ha elkészülte után nem sokkal az egymás mellé simulók "szanaszét görögnek" (Arany után).

Az itt látható műtermi emlékfotó (szerzője: Ádám Gyula) a csíkszeredai Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) pinceklubjában készült, 2009. október 18-án délután, amikor is az intézmény égisze alatt tartott professzionális fotótanfolyam második évadja befejeződött.

Az első eresztés - mintegy tucat fiatal ember - még idén májusban képesítést szerzett, e második hullám szeptemberben látott munkához s minden hét végén, három-három napi intenzív foglalkozáson ismerkedett fotótörténettel, stúdiófotózással, digitális technikával és számítógépes képfeldolgozással.

A közösséggé és fotóssá válás folyamatáról nem írok itten, hiszen megtettem ezt már más helyütt (lásd a Káfé portált), az viszont emitt is szót érdemel, hogy a képen látható felszabadultság bensőséges összeszokottságról, empatikus kollektivitásról árulkodik. Tanárok és hallgatók, modellek és érdeklődők, kellékesek és bárki, aki tevőlegesen kapcsolatba került a tanfolyammal, mintha mindenkit megérintett volna az a szándék, hogy a tudást, a tapasztalatot minél hamarabb magáévá tegye és ha lehet, alkalmazza is.

A fotósuliról szóló fotótanúságot meg lehet tekinteni a jelzett portálon lévő beszámoló végére illesztett kronológikus fotóriportból, illetve abból a galériából, mely a végzősök diplomavizsgájára készített portfóliókból állt össze. A HMKK felelőssége, hogy ezzel a fajta műhelyképzéssel ütemesen és haszonnal minél nagyobb földrajzi területet pásztázzon végig - a fotóművészet kisugárzásának rangját emelendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése