2009. október 3., szombat

Vakmerőség


Még a fotografálás hősi korszakában, amikor épp úgy minden lehetséges volt, mint ma, legfeljebb az emberek nem tudtak róla, a teljesítmény-
központú fotózás megteremtette a maga mutatványait és szenzációit. Nemrég bukkantam Szabó Zoltán és csapata nagy kitartással és jó szakmai érzékkel szerkesztett magyar sajtóantológiájában, a www.huszadikszazad.hu-n néhány olyan dokumentumra a huszadik század elejéről, melyek a fotótörténetnek kevésbé az esztétikai, inkább az informatív vonulatában érdemelnek figyelmet. Íme egy fotós bravúr, melyet a korabeli sajtó annak rendje s módja szerint tálalt, megjegyezvén, hogy "készült a Tolnai Világlapja részére, utánnyomás tilos..."

Fényképezés életveszedelemmel
1907 január

A vérbeli fotografust a legnagyobb veszedelem se riasztja vissza, ha valami érdekes felvételre nyílik alkalma. Ennek a határtalan vakmerőségnek ritka példája az a new.yorki jelenet, melynek sikerült fényképét mai számunkban mutatjukbe olvasóinknak.

A fényképész a földtől mintegy tizennyolcz emeletnyi magasságban, egy épülő ház vashálózatának tetején ül és gépével New-York város látképéről készit fényképfelvételt. A széditő magasságban lévő vassinen perczekig élet-halál közt lebeg, meg se fogózhat, mert egyik kezével fogja a gépét, a másikkal pedig beigazitja a felvételt.

A rendkivül érdekes jelenetet a szomszédos ház tizennyolczadik emeletének egyik ablakából fényképeztette le lapunk részére az Underwood and Waterwood londoni és newyorki fénykép-ügynökség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése