2009. október 6., kedd

Capa és a szerelem

Azt hittem, majd újat mondok azzal, hogy közelebbről Capa életrajzi film készül, de mert kivártam, a hírportálok, amelyek a startpisztoly ütemére dolgoznak, egymást lekörözve, megelőztek.

Sebaj, Robert Capa /Friedmann Endre Ernő megérdemli, hiszen elég, ha csak szóba kerül a neve, mindenkinek szuperlatívuszok jutnak az eszébe.

A készülő film (Columbia Pictures stúdió) alkotói viszont Capáról mindjárt a szerelemre gondoltak, s ők is csak azért, mert a film alapjául szolgáló, idén megjelent regény (Susana Forter: Robert Capára várva), amivel a spanyol írónő díjat nyert, erre építi könyve cselekményét.

No persze, Capának nem csupán a kamerája volt világraszóló, de sármja folytán a nők körében is nagy sikere volt szerte a világon (amerre megfordult, háború vagy béke idején), s 1933-ban Párizsban Gerda Tara /Pohorylle fotográfusnő, aki Németországból menekült a francia fővárosba, meghódította Capa szívét. Együtt vettek részt a spanyol polgárháborúban, amelyben a tehetséges Gerda Tara halálosan megsebesül.

Hogy mennyiben befolyásolta, határozta meg e kapcsolat Capa egész életét és életművét, valóság- és igazságszomjának kiteljesedését, talán a készülő film sem fogja tudni megválaszolni. Tanulságos, látványos románc lesz majd, ízléses sikerfilmek stílusában, egy olyan emberről, aki mindent feláldozott a fotográfiáért - még a szerelmet is.

Bár ez - a kapcsolat.hu-ról kölcsönzött kép tanúsága szerint, amely Gerdát és Capát ábrázolja, az egymásra találás hangulatában - úgy tűnik, itt még csak a jövő zenéje...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése