2010. május 21., péntek

Amatőr szemmel a profik nyomában


Kopogtat a pünkösd, s a csíkmadarasi HMKK-fotótábor sátort bontott a tegnap este. Meglepetésül a fotósok elküldték nekem
a községi portál webcímét, amelyen egy helybeli amatőr fotós, Miklós Csongor írt napi beszámolót arról, miként látta a községben tartózkodó profi fotósok munkáját.

Miklós Csongor, aki maga is mindvégig fényképezett a tábor ideje alatt, azt a feladatot kapta a község vezetőségétől, hogy legyen a fotográfusok famulusa, kalauza és gyámolítója, egyengesse útjukat a madarasi valóság göröngyös talaján.

Ennek a gyámolításnak aztán az lett az eredménye, hogy Miklós Csongor felváltva beállt fotósinasnak hol az egyik, hol a másik, hol meg a harmadik mester mellé s azt próbálta ellesni tőlük, hogyan készülnek a jó képek. Krónikájából kitetszik nagy csalódottsága amiatt, hogy menet közben sehogy sem tudta észrevenni, mitől lesz jobb egyik vagy másik felvétel, hiszen a mesterek olyan közvetlenül, feltűnés mentesen és póztalanul végezték a dolgukat, hogy mindig csak az esti termés-szemle során derült ki, hogy milyen kincsekre vadásztak egész nap. Miklós Csongornak be kellett vallania: a fotósok mellett maga is felfedezett egy másik Csíkmadarast, azt, amiben élt, de sosem vett észre.

Utolsó napon pedig, déltájban kivetítette saját fotóit is a búcsúzkodó vendégek előtt, így azok is megláthatták, miként rögzítette őket egy kíváncsi, tanulni vágyó szem.

"Azt mondták jó volt magukat „kívülről" figyelni. Ez nekem is megnyugvás, hogy nem csak nekem érte meg ott lenni velük, hanem ők is visszakaphatnak valamit cserébe a „tanfolyamért" - írja a krónika vége felé Miklós Csongor. Tanúságként pedig két tapasztalt fotográfus ihletett portréját vettük kölcsön a portálról(balról jobbra: Bálint Zsigmond és Gaina Dorel), amint a vetítővászonról farkasszemet néznek a háziközönséggel: arcukon, testük tartásában a jól végzett munka derűs nyugalma munkál...

A csíkmadarasi, 20. HMKK-fotótáborban részt vett fotósok: Ádám Gyula (Csíkszereda), Antal Imre (Bécs, Ausztria), Balázs Attila (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely), Găină Gerendi Dorel (Kolozsvár), Haris László (Budapest), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Homoga József (Salgotarján, Magyarország), Kása Béla (Tordás, Magyaroszág), Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Molnár Attila (Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Veres Nándor (Csíkszereda).

2 megjegyzés:

  1. Na végre.
    A világháló segít megismerni Dorel bácsit.
    Köszönöm fotótanú és Csongor.

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm Cseke úr, hogy itt is megjelenhettünk. Óriási megtiszteltetés ez számomra.
    Csongor

    VálaszTörlés