2010. május 15., szombat

Az élet mint Life


A
Life magazin alakuló tudatom legendái között vezető helyen szerepel. Jóformán értelmét sem ismertem a szónak, de azt már tudtam, hogy ami hozzá kapcsolódik, az nagyon fontos, grandiózus lehet. És valahogy most sincsen ez másként. Mikor pedig már tudom, hogy a patinás, már csak a világhálón élő lap az Élet szóval a homlokán tündököl közel két századon át, s megjelenése során akkora fotóarchívumot hozott létre, amit bármelyik múzeumunk, adatbázisunk megirigyelhetne.

A Google, amely globális hálózatával és pénzügyi erejével szívesen törekszik az élre óriás projektjeivel, most digitalizálni kezdte az archívumot, amelynek mintegy 20 százaléka már elérhető a világhálón. S benne egyszerű keresési elvek alapján turkálni lehet az egész újkori történelemben, egészen napjainkig.

Molnár Attila barátom, aki szemfülesen továbbította nekem a hírt, komoly lépésnek nevezte ezt a lehetőséget, hiszen a párjukat ritkító felvételeket, dokumentumfotókat - akár a legtávolabbi időkből is - igen jó minőségben tanulmányozhatjuk, élvezhetjük, anélkül, hogy az eredeti megsérülne. S nem győzöm hangsúlyozni: mindezt egy kattintással, világméretekben!

A blogom számára sok hezitálás után a legendás angol királynő, Victoria egyik remek portréját választottam, amely 1891-ből ábrázolja az angol biztonság hosszú korszakát jelképező asszonyszemélyt. A biztonságos, magasba emelt gőg, a fejedelmi testtartás és ajakbigyesztés valami rendkívül visszataszító póriassággal, durvasággal elegyedik. Ha valaki nem tudná, kivel állunk szemben, akár egy jól öltözött fogadósnénak is gondolhatná, akit a fotografálás kedvéért kiöltöztettek...

De ebből ennyi elég, inkább éljünk a Life felkínálta hiteles búvárkodás lehetőségével abban a világtörténelemben, amiről eddig inkább szavakban tájékozódhattunk.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm!
    M.Attilának, a fotótanúnak, google-nak és a Life-nak.

    VálaszTörlés
  2. Ó, de jó, sokakkal megismertetem, köszönet érte!

    VálaszTörlés