2010. május 1., szombat

Világexpó


Ma nyílik meg hivatalosan a soros világkiállítás. Az idén a kínai Sangháj a színhely. A Boston.com portál The Big Picture rovata színpompás képriportot gyűjtött össze a nemzetközi hírügynökségek fotóriportereinek legjobb előzeteseiből.

Ez a gyermek-gólem nyitja meg a galériát - a valóságban egy ijesztő nagyságú animált baba hívogatja már messziről a kiállításra látogatókat -, mert ma már egyre inkább minden csak a meghökkentésről, a meglepetésről, az újításról szól. A riportot végignézve, láthatjuk, mekkora teret és érdeklődést foglal el a szellem mai világában az élet, a mozgás, a munka mesterséges leképzése, a beláthatatlan jövő előtt álló robotika. Az a terület, amelyen ma már szakember és műkedvelő egyaránt bátran lépked, mert az első eredmények, a forradalmi újítások már megtörténtek...

Micsoda szakadék ez az 1900-as párizsi világkiállítás és a sangháji között! Nem csupán a 110 esztendő időeltolódást kellene áthidalni, hanem egész történelmi korszakokat, gyökeresen megváltozott mentalitásokat. A huszadik század hajnalán ugyanis, Magyarország egyik fő büszkeségével, Jókai Mór összes műveivel vonult fel Párizsban, s hogy ennek a páratlan írói teljesítménynek nagyobb súlyt adjon, az egész díszkiadást az író rekonstruált dolgozószobájában helyezte el, középen az író szobrával...(balra, lent). Románia ezzel szemben fényesre csíszolt-gömbölyített, 10 tonnás sótömbbel vett részt ugyanazon a világexpón, mert akkor még mint ásványikincsekben gazdag nagyhatalom szerepelt a világtérképen (jobbra, lent).

A mai és a 110 évvel ezelőtti fotók tárgya egy és ugyanaz: a világ monumentalitása. Függetlenül attól, hogy a fotó névtelen sajtómunkás felvétele (Jókai-szoba), a sótömböt fotografáló, Szepessyként számon tartott romániai mesterember vagy az AFP tehetséges fotóriportere, Philippe Lopez. Ez utóbbihoz hasonlóból még nagyon sok dolgozik manapság szerte a földön, bizonyság rá a válogatott képriport stábja, aki minden bizonyyal, az expó megnyitása után is betölti majd fotótanúi hivatását.


2 megjegyzés:

  1. Ebben a blogbeírásban nincs négyzetméter, várható látogatók száma, bekerülési mani és egyéb grandiózusságok. Ilyen szép megközelítést ritkán lehet olvasni egy világeseményről.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a különleges tudósítást!

    VálaszTörlés