2012. március 2., péntek

Fotózás és trükközés

Szinte közhely, hogy a fotó és a trükk, mióta a világ, kéz a kézben járnak, mint jó testvérek. Annyi történt csupán, hogy a Photoshop megjelenése elhomályosította azt a gyakorlatot, amikor az analóg fotós, a maga rudimentáris eszközeivel manipulálgatta felvételeit.


Hany Farid amerikai fotográfus professzor szerint a fotótrükközés gyökerei Abraham Lincoln koráig nyúlnak vissza, amikor is a legendás amerikai elnökről sikerült egy olyan felvételt alkotni, melyen csak a fej volt az övé - a testet "kölcsönvették" egy méltóságteljesebb tartású alaktól (jobboldalt), a történelmi személyiség nagy dicsőségére. Olyan műtét volt ez, ami senkinek sem "fájt", ám mégsem vált alkotójának dicsőségére.


A trükközés, manipulálás azóta sem szűnt meg: ismeretes a személyiségek dokumentumfotóinak következetes meghamisítása - egyrészt esztétikai, másrészt politikai-ideológiai szempontokat követve. Sztálin itt látható bal oldali fotójáról például a mellette álló fiatal alak egy idő után kámforként eltűnt, helyette csak a folyó hullámzó vizét láthatjuk. Annyi történt, hogy az illető munkatárs (bajtárs) egy idő után kényelmetlen lett a vezér számára és könyörtelenül száműzték a fotótékából.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése