2009. június 8., hétfő

Fehér halálfej, vörös alapon

A derűs-virágos mező képét Bosznia-Hercegovinában "gyűjtötte" be a székelyudvarhelyi Berecz Edgár, aki fiatal kora ellenére is már nagy utazónak számít. Európai és távolkeleti kalandozásainak még a leltárát se tudjuk ideírni, huzamosabb ideig élt Japánban, ami aztán rányomta a bélyegét életmódjának további nyugtalanságára. Útiriportjait, saját felvételeivel, ő maga adja ki, japáni útleírásából magam szerkesztettem útikönyvet a Pallas-Akadémia könyvkiadónál (Japán erdélyi szemmel, 2008).

A mező közepén található fehér halálfej, vörös alapon nem művészfotó tárgya, inkább kézzelfogható dokumentum, egyfajta egyezményes figyelmeztetés és az alábbiakat jegyezte föl róla a szerző 2007-ben:

"Kambodzsához, Vietnamhoz, Koreához, Afganisztánhoz és a többi olyan országhoz hasonlóan, ahol az embereknek kedvük támadt háborúzni, az utóbbi időkben Bosznia-Hercegovinában is rengeteg a taposóakna. Az egykori frontvonalak mentén még mindig több millió darab található, annak ellenére, hogy több éve folyik az aknamentesítés. Bosznia-Hercegovinában a legtöbb helyen szalaggal vagy kerítéssel veszik körül a feltárt aknamezőt, és vörös alapon fehér halálfej figyelmezteti az arrajárókat: akinek kedves a lába, egyáltalán az élete, az minél előbb takarodjon békésebb területre. A PAZI MINE! feliratú táblákat érdemes komolyan venni, mert ha utólag derül ki, hogy nem csak turistacsalogatónak voltak kirakva, akkor már régen rossz. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése