2010. április 24., szombat

Ablakaink

Bármennyire banálisnak tűnne, a valóság leghétköznapibb, legprózaibb elemei is lehetnek kitűnő fotótémák, akár egy pályázaton is. Ez alól az ablak se kivétel. Amit már-már ősidők óta a lakóhelyeken, épületeken vágunk, hogy beeresszük rajta a természetes fényt. És hogy némileg ellenőrzésünk alatt tartsuk a kinti világot. Az idők folyamán ez a két fő funkció mindegyre új és új szerepekkel gazdagodott, s ma már a különféle művészi ábrázolásokban is képes kulcsszerepet játszani, akár sokjelentésű jelképpé is válni.

Hargita Megye Tanácsának Műemlékvédelmi Közszolgálata A részletek varázsa: ablakok címmel hirdetett fotópályázatot kora tavasszal, amelyre 28 alkotó 180 fotóval nevezett be, a fődíjakat pedig az itt látható két pályamunka kapta.

Márton Ildikó (felső) és Lőrinc Lehel (alsó) fotói egyenértékűek, és mintha csak ikrek lennének. Nem másolatai egymásnak, hanem szellemi rokonok. Amire azt szokás mondani: egy tőről fakadtak; egy húron pendülnek... Mindenek előtt az artisztikumban látni meg a közös nevezőt; abban, ahogyan valóban elbűvöli őket a részletek varázsa. Meg talán abban, ahogyan alkalmazzák és kipróbálják mindazt, amit a néhány hónapja sikerrel befejezett, HMKK-fotósuliban magukba szívtak. Ahogyan megfogadták ugyancsak fiatal, ám hétpróbás tanítómestereik szellemi intelmeit, amelyek lényege: a tehetség próbája a munka.

Nem véletlen, hogy a pályázók között egész sor, ugyanazon fotótanfolyamot végzett fiatal képíró tehetséget találunk. Akik nem is csináltak titkot abból, hogy a pályázat meghirdetése után közösen kerekedtek föl s indultak "ablakvadász" túrákra hétvégeken, városra és falura, az eredmény pedig egy néprajzilag is izgalmas, gazdag gyűjtemény létrehozásában való részvétel lett. Közösségileg térképezték föl a székelyföldi épületek még meglévő "szemeit", amelyek közül nem egy és nem kettő már vaksin, hályogosan vagy végzetesen lehunyva néz vissza a világra...

U.i.: a pályázaton különdíjat kaptak: Fülöp Szilárd, Mincsor Szabolcs, Magyarósi Réka, Vasas Levente, Tekse Illés, Fazakas István, Teutsch Alpár, Szabó Csaba, Labancz István, Vitos Hajnal és Sütő Gábor. (A kivastagítottak a HMKK-fotóiskola végzettjei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése