2010. április 7., szerda

Szénégetők

Az erdélyi fotómű-
vészetben vissza-
visszatérő, vándortéma. Aki a székelyföldi szénégetők világtól elhúzódó látványának közelébe kerül, azt magával ragadja a látványos helyzet romantikája. Kit érdekel, hogy annyian megörökítették már ezt a kimondottan manufakturális foglalatosságot, a maga külsőségeivel együtt? A legfrissebb fotóriportok készítői amúgy is meg vannak győződve róla, hogy az általuk hozott híradást senki meg nem ismételheti...

Több szakaszban is "ismerkedtem" a szénégetők fotós felfedezésével. Ami egyáltalán nem jelent fotótörténeti szempontot, csupán szubjektív érzékelést.

Először Józsa Ferenc képriportján akadt meg a tekintetem, s mindjárt el is kértem tőle az 1985-ös Előre Naptár számára (1. oldal, 2. oldal). A fekete-fehér sorozat a klasszikus fotótechnika minden előnyével és hátrányával uralta akkor a naptár terét és sokáig meghatározó képi élményem maradt e furcsa, civilizációból kivonult világról.

Következett a Bálint Zsigmond itt látható fotója, amely egyetlen képbe sűrítve mond el igen lényeges dolgokat egzisztenciáról, munkáról, sorsról, tájról, színekről, fotós és látvány viszonyáról, nosztalgiáról és varázslatról - hogy csak a fontosabbakat említsem. Azt hittem, ezek után a további szénégető képek élménye majd hidegen fog hagyni, de nem így történt.

Tegnap fedeztem föl az agyagfalvi Fülöp Lóránt blogjából "elágazó", A szénégető meséje című önálló képsort, amely egy fiatalember mindennapjait, alakváltozásait követi nyomon, aki e ma is jövedelmező foglalatosságra adta a fejét. A sorozat, a mesének szentelt külön album időben is folyamatot kísérő karolása számos lehetőséget nyújt a fotósnak ahhoz, hogy a téma mélységét több ízben, különböző szempontok alapján is elérje. A kísérlet figyelői jelzik is Lorántnak: föltétlenül folytatni kell a megkezdett nyomon követést!

Ugyancsak tegnapi reveláció Ádám Gyula üzenete, aki arról értesített, hogy 13 képes sorozata került föl blogjára, Szénégetők Etéd és Gagy között 2010. ápr. 06., ami a munkában meglepett kéttagú szénégető csapat munkáját, annak rendkívül kifejező koreográfiáját, a boksák körüli életjelek látványos grafikáját.

Kívánok e szimultán képnézegetéshez és -elemzéshez érdeklődést, türelmet és újabb, különbejáratú felfedezéseket is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése