2011. szeptember 9., péntek

Világszerencse

Egy híres Brassai-fotó...
Többen figyelmeztetnek: szeptember 9-e van, Brassai (Halász) Gyula születésnapja. Ez a fotográfia történetében már-már hivatalos ünnepnek számít. Az 1899-ben született fotográfus, akit Picasso következetesen azzal vádolt meg, hogy aranybányáját (grafikusi tehetségét) fölcserélte egy sóbányával (a fotografálással), azóta is meghaladhatatlan a maga nemében. Kolosszus. Érték és mérték.


Hogy is szól erről a hetvenes években egy amerikai műkritikus véleménye?


"A Picasso említette „aranybányáról" a New York Times kritikusa, A. D. Coleman így vélekedett 1971-ben írott cikkében: „Ha művészetről mondott ítéletet, Picasso ritkán tévedett, Brassaival kapcsolatosan mégis melléfogott, amikor azt mondta neki: » aranybánya van a birtokában, és beéri egy sóbányával«. Bármennyire érdekes és megkapó is az, amit Brassai a képzőművészet más területein alkotott, kétségtelen, hogy fényképészi életművét kell legfontosabb alkotó teljesítményének tekintenünk. Fényképei maradéktalanul kifejezik tehetségét, egészükben pedig a XX. század legjelesebb képzőművészeti vállalkozásai közé sorolhatók."


...és egy remek Brassai-grafika
Az idézetet Brassai emlegeti, önéletírásában, majd eltűnődik: "Az elragadtatást leszámítva, méltatómnak mindenben igazat adok. Amikor 1960-ban a francia televízió bemutatta a rólam készült filmet („Brassai, vagy egy ember szeme"), Mauriac többek között ezeket írta az Expressben: „Brassai. Híres fényképész, aki nem fogható senkihez, valójában festő, szobrász, aki olyan érvekkel támasztja alá, miért helyezte a fényképészetet a szobrászat és a festészet elé, hogy azok egymagukban is elmélyült tanulmányt érdemelnének." Mauriac megérezte volna, hogy a tíz év múlva beálló fordulat kedvezőbb megvilágításba helyezi a fényképészetet?"


Ma már gondolom, túl vagyunk az ilyenfajta "megérzéseken". Brassai - a világ szerencséjére! - nem veszett el. Lehet, hogy képzőművésznek is ugyanolyan zseniális lett volna, ha megmarad az aranybányájánál. De szerencsére a "sóbányája" is ugyancsak aranyat ér!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése