2011. október 8., szombat

Hatodszor is beindult Fotósuli (szubjektív krónika)

Jevgenyij Haldej: Jasa szarvas a sarkkörön túl, 1941
Tegnap délután ötkor történt az esemény, a HMKK pinceklubjában. A helyszín, a bútorzat, a külsőségek semmit nem változtak. A tanárok is a régiek, s mintha a hallgatók is ugyanazt a kíváncsi szorongást mutatnák az arcukon, mint annak idején az előttük járók. Minden tanfolyam bizalmatlan kérdőjeleket szül, tanárban, hallgatóban egyaránt.


Az asztalfőn Márton Judit programfelelős, Ádám Gyula, Molnár Attila és Veres Nándor tanfolyamvezetők többször is végigpásztázzák a gyülekező hallgatókat, akik végül is 11-en vannak: fiatalok, idősebbek. De a tartásuk közös: iskolapadban ülnek, még ha látszólag ugyanazt az asztalt ülik körül, egyenlő félként leendő tanáraikkal.


A bemutatkozás ugyanúgy zajlik, mint az első öt alkalommal. Sorban jutnak szóhoz: Iochom Zsolt, Ördög Zoltán, Jánó Elemér, Tarczali Éva, Czont Emese-Léda, Csont Zsuzsánna, Lőrincz Csaba, Sólyom Elemér, Kelemen Abigél Noémi, Egyed József, Dósa Szilárd... Ez az a sorrend, ahogy a nevüket egymás alá írva, elkészítik az első névsort. Két további beiratkozott nem jött el. Talán a következő napokban felbukkannak. (Kíváncsi vagyok, hánynak a nevét fogjuk majd megjegyezni egy-két év múlva, kiállításokon szereplő fotóikról?!)


Egy lány elmondja: ő Marosvásárhelyről jön át (hú, az 4 óra kocsikázás!),s előfordulhat, hogy el-elkésik emiatt, baj lesz-e belőle? A tanárok zavartan vonják a válluk: baj nem lesz, de a tananyag sűrű, itt minden elveszített percnek (szinte) megfizethetetlen ára van. Aki hiányzik, mulaszt, a magáéból teszi. Csak saját magát rövidíti meg. 


Némi kávézás-pogácsázás-ismerkedő terefere után indul az első óra. Fotótörténet. Kezdetben kis-, majd hamarosan nagykanállal. Adagolja Molnár Attila, aki gróf  Teleki Sámuel neves Afrika-kutatóról és vadászról készített archív fotókat is elhozta - nemrég kerültek a gyűjteményébe, természetes büszkeséggel és örömmel osztja meg az élményt hallgatóival. Akik így nem csupán információt, hanem személyes benyomást is kapnak a hajdani fotó világából.


Illusztráció gyanánt most magam is fotótörténeti érdekességgel szolgálok: a Wang folyó versei blogba a szovjet Capáról szóló összeállítás került fel a napokban. Nagy élmény nézegetni Jevgenyij Haldej ukrán fotográfus haditudósításait, melyek legalább annyira emblematikusak, mint a "nagy Capaéi". Tanulságokról majd egy másik bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése