2011. október 5., szerda

Nopcsa vándorkiállítás

Albán férfiak a Lezha környéki Blinistből
(Fotó Nopcsa Ferenc)
Száz esztendeje készült képeket (kb. 140 fotót) tartalmaz az a vándortárlat, melyet a huszadik század elején élt erdélyi születésű polihisztor - s egyebek mellett fotográfus -, Nopcsa Ferenc munkáiból válogattak össze. A kiállított fotók ugyan csak kópiák, hiszen az eredeti példányokat Bécsben és Londonban őrzik.


A Fotótanúban 2009 augusztusában olvasható bejegyzés a Nopcsa-féle fotográfiák jellegéről és értékéről, s örömmel állapítom meg, hogy az eddig inkább csak a bennfentesek által mutatott érdeklődés mindinkább kezd kisugározni a nagyközönség felé is. Nopcsa ezáltal "hazatalál", s mindaz, amit szenvedéllyel, nagy érdeklődéssel és élete valamennyi tragikus kalandja során megörökített, s ekként átmenekítve az utókorra hagyott, az most rendre megnyílik előttünk.


A neves dinoszaurusz-szakértő, az utolérhetetlen albanológus, utazó, diplomata és tudós fényképész Déván született, innen indult vándortárlata is, hogy a héten, péntekig a vajdahunyadi művészeti galériában, október 10-14 között a hátszegi művelődési házban, majd Dévára megtérve, november közepéig ismét a szülővárosban dokumentálja azt, hogy a szellemi élet legjobbjai úgy hagynak maguk után nyomot, hogy egyúttal a korról vallanak, hiteles szavakkal és képekkel.


Ahogy Nopcsa is tette fotóin.


*
Hivatkozások:
Nopcsa Ferenc albániai fotói
Nopcsa Ferencről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése