2010. január 19., kedd

A polgármester


Valami ellenállhatatlan vonzalom köt az üveglemez-felvételekhez, a fotográfia hőskorához, amikor minden egyes képért becsületesen meg kellett dolgozni, el kellett végezni a kötelező szertartásokat és segédmunkálatokat. Körültekintőnek kellett lenni kétszeresen is, míg az ember megnyitotta a fény, a látvány előtt az objektív "szembogarát".

Ezért aztán, amikor tegnap felfedeztem a Magyar Elektronikus Könyvtár képtárában a hódmezővásárhelyi Plohn József üveglemezre készült gyűjteményét, már biztosan tudtam, hogy legkésőbb ma este a Plohn-féle fényképészeti és festészeti műteremben a huszadik század fordulóján készült életműből válogatok majd egy beszédes képet.

(A műhelyt Plohn József apja, Plohn Illés alapította, még 1868-ban, az itt készült képek egy igen távoli és jelentős történelmi korszak nélkülözhetetlen dokumentumai. A műhely 1944-ben zárta be kapuit.)

A gyűjteményben szereplő 830 fekete-fehér üveglemezes fotó digitalizálását a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtár és a Tornyai János Múzeum együttműködésében végezték el az ezredfordulón, mivel a lemezeken ezüstkiválási folyamat indult be s életük meghosszabbításához a számítógépes feldolgozás elengedhetetlen volt.

A századforduló hódmezővásárhelyi fotográfusa szorgalmas leltározója volt a vidéknek, a civis városnak és környékének egyaránt. Személyiségektől a társadalom különböző rétegeinek képviselőin át egészen a különféle öltözetet viselő polgárokig és falusi lakosokig nagyszámú személyt örökített meg. Köztük a város első polgármesterét is, Szabó Mihályt (1821-1899), akinek portréját végül is illusztrációként kölcsönvettem, miután többször is megcsodáltam azt a hallatlan részletgazdagságot és céltudatos képbeállítást, amelyek nem csak nélkülözhetetlenné, hanem professzionálisan is nagy értékűvé teszik a Plohn-féle hagyatékot. Az ábrázolt férfi nem csak a hivatali méltóságát viselő öntudat és büszkeség megtestesítője, hanem arcán viseli, a legapróbb redőkig menően mindazt a bölcsességet és kiegyensúlyozottságot, amit elvárt tőle a maga korában a város életének éltető egyensúlyban tartása.

A MEK mindenek előtt a hagyaték néprajzi vonatkozású gyűjteményét vette át és tette rendszerben is elérhető közkinccsé, de találunk a jelentékeny válogatásban számos helytörténeti és antropológiai vonatkozású érdekességet, dokumentumot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése