2011. június 23., csütörtök

Rekviem egy legendás fotós lapért

Azt hittem, hogy csak nosztalgia az, amit érzek, valahányszor az 1996-ban kimúlt Szovjetszkoe Foto c. lapra gondolok, amelyre a nyolcvanas években több éven át nem csak előfizetője, hanem szorgalmas böngészője és - bevallhatom, csodálója is voltam.

Most, hogy A Wang folyó versei elnevezésű blogban rábukkantam egy remek bejegyzésre a folyóirat kezdeteitől, majd a beírás szerzőjével levelet váltva kiderült, hogy az ő lapgyűjteménye jóval gazdagabb és dokumentáltabb az enyémnél, biztos lehetek benne, hogy a lap iránti érdeklődésem és nem múló rokonszenvem nem holmi speciális elfajulás, hanem a szovjet fotóművészet sajátos értékeinek a hatására alakult ki. Igaz, hogy évtizedeken át szellemi életünket "megóvták" a nyugati kultúra tömeges behatásaitól, de másik oldalon szerencsénk volt, mert az 1926 áprilisában piacra került, komoly szellemi alapvetéssel elindított szakfolyóirat egész nemzedékeket - nem egy világszerte erős fotóművészeti irányzatot nevelt fel és tett naggyá, ami igen fontossá teszi az elnémult, megszűnt, de változatlanul értékhordozó szakmai vállalkozás tüzetes elemzését.


Az itt közölt fotó az első számból való, s azt kívánja illusztrálni, hogy a moszkvai fotóriporterek a helyzet magaslatán állnak. Nézzük végig a blogon látható képösszeállítást - valódi élményben lesz részünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése