2011. június 21., kedd

Váratlan ajándék

A 2007-es kiadás címlapja
Hazalátogatott Dancs Artur barátom, aki immár két esztendeje New Yorkban él és dolgozik, s onnan küldi sok-sok fotóval megtűzdelt beszámolóit mindennapjairól, benyomásairól. Ismerőseit végiglátogatva, hozzám is eljutott s bár azóta messze jár, most kezdem igazán felbecsülni váratlan ajándékát, amivel bekopogtatott.


Arról az évről évre kiadott és frissített fotóalbumról van szó (Moments. The Pulitzer Prize-winning photographs), mely a Pulitzer-díjas fotográfusok felvételeiből nyújt válogatást, illetve avatott elemzést, kitűnő grafikai minőségben bemutatva a munkákat. A két évszám, amelyek közé a szerkesztők a fotósokat és munkáikat besorolták, 1942 és 2010. Az album, amelynek korábbi kiadásai 250-260 oldal körül jártak, most meghaladja a 300 oldal terjedelmet.


Miközben a szokatlan bőségű kincsestárat forgatom, elkap a fotó mindenhatóságának élménye, megelevenednek az elmúlt évtizedek fontos, markáns eseményei, pillanatai, s valósággal lenyűgöz az a szakmai alázat, amivel a fotografálás legjobbjai témájukhoz: a legtágabban értelmezett, nyitott világhoz viszonyulnak. Gyakorlatilag mindent elmondanak az emberi létről, és mégis úgy érezzük, hogy maradt még bemutatni való elég - ez a remény hajtja előre a most rajtoló, tapasztalatokat gyűjtő fotósnemzedékeket.
A legfrissebb kiadás némileg változott képmontázsa a fedőlapon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése