2011. június 11., szombat

Liszt

A nagy zeneszerző születésének bicentenáriumán, az idei csíksomlyói búcsúra beállított, Budapestről indított pünkösdi zarándokvonat egyikére, a Csíksomlyó Expresszre, annak is a mozdonyára a magyar címeren kívül felkerült Liszt Ferenc portréja is, így amerre csak megfordult, állomásról állomásra terjeszthette e tájakon átívelő zeneköltő munkásságának üzenetét.


Liszt amúgy is jó ismerője volt az erdélyi-romániai társadalmi és művelődési közegnek, sokfelé kötötték őt a baráti, érzelmi szálak, nemesen bölcs arcélének feltűnése a vasúti környezetben egyáltalán nem kirívó, mint ahogy azt Ádám Gyula két ihletett riportfotóján láthatjuk.


Számomra e fotók híven hordozzák magukon az ünnep hangulatát: az ember özönlő tömeget, kavargó pályaudvari látványt várna egy expresszvonat érkezéséről, s helyette kapja a nyugalmat, a hiányt magát: a vonat befutott ugyan, de a zarándokok másutt vannak - hiányuk pedig a láthatatlan pünkösdi tömegjeleneteket helyettesíti. Valamit valamiért...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése