2009. november 12., csütörtök

Fel Brassóra!


A csíkszeredai fotósuli második eresztése nem hagyja magát: a tanfolyam lejárt, de a fotózásalapú bajtársias kapcsolat, a közösségi hangulat megmaradt közöttük. Honlapot alapítottak, azon fórumot indítottak, mintegy meghosszabbítva a képzés idejét.

Márton Ildikó az egyik legaktívabb közöttük.

Minden előzmény nélkül jelent meg a fotó világában, de vizsgamunkáival kiváltotta a bizottság őszinte érdeklődését és elismerését. (De hiszen az egész évjárat törekvése, érdeklődése nyomon követhető azon a közös "tárlaton", amit a Káfé portál biztosított a számukra...)

Múlt vasárnap, Teutsch Alpár javaslatára néhányan fel is kerekedtek, s meg se álltak Brassóig, hogy megnézzék a még nyitva tartó, pár nap múlva sátrat bontó Brassai emlékkiállítást. Hétfőn már ott voltak a "jegyzőkönyvek" linkjei a közös honlapon. A bal oldali felvétel - az Ildikóé - nagyjából hasonló körülmények között készült, mint az Alpáré (jobb oldalt). Mindkettőn látszik az erőteljes kompozíciós szándék. Hogy ne csak emlékfotók legyenek egy közös délelőttről és szenvedélyről, hanem azt is kifejezzék, amit a fotográfia látható - és még inkább láthatatlan - tartományaiból magukba integráltak. Azt a fajta elszántságot és munkabírást, ami a világhíres párizsi mester tekintetéből - még ha plakátról is! - felénk sugárzik

Hogy válaszolhassanak arra a szónoki kérdésre, amelyet épp ma pillantottam meg Zsákai Péter fotóblogján ("Hogyan lehet egyszerre kifejezni fényképen azt, amit az ember érez és lát?" - Lucien Hervé). A válasz helye a fotókban van, s mindinkább ott kell keresnünk nekünk is. Merem remélni, a fotósulisok honlapja még újabb meglepetésekkel - visszavárja vemdégeit!

1 megjegyzés:

  1. nagyon jó, ha nem szakad meg a kapcsolat a résztvevők között. irigylésre méltó kezdeményezés! sok sikert hozzá!

    Az írásod Csörge Szabolcs barátom egyik bejegyzésének 30 +1 pontját juttatja eszembe. Itt található: http://blog.csorge.hu/index.php?make=blog-read&entry=239

    örülök, hogy itt is felmerült az idézet. :)
    ide is irányítottam a blog olvasó Pajtásokat, hátha itt találják meg a Szent Grált! ;)

    VálaszTörlés