2009. november 9., hétfő

Magyar világhíradók

November 5-e óta a korfestő, dokumentarista fotók ügye újabb "erősítést" kapott a hálón: elindult az 1931 és 1943 között készült magyar filmhíradók anyagát bemutató weboldal, a Filmhíradók Online a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) és a Neumann Nonprofit Kft.-hez tartozó Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) gondozásában.

Ami praktice azt jelenti, hogy az ember fia 5183 filmhírt, 63 órányi anyagot nézhet meg a jelzett időszak híradóinak anyagából, amelyhez rendelkezésére áll a hírek írott szövege is.

Vasárnap óta tesztelem az oldalt, az első megjegyzés mindjárt az, hogy Internet Explorer böngészővel, csakis flash lejátszóval (flash player) látható a filmanyag és a hang minősége olykor kívánnivalót hagy maga után, viszont a keresési lehetőségek (témák, szereplők, helyszínek alapján) kárpótolnak az archív anyag sérült állapotáért.

Az érdekesség kedvéért fotótörténeti anyagra kerestem rá, s meg is találtam egy 1939 februári híradóban, a rövidhír a daguerrotypia száz esztendejének fontosságát és rövid történetét pergeti le az alig egy perces képsor révén, bemutatva a fotózás hőskorának néhány kulcsfontosságú trófeáját, úgymint: id. Alexandre Dumas író portréját (jobbra fent), a munkások távozását a mozgófilmet feltaláló Lumiere-testvérek üzeméből, illetve a XIX. század írófejedelmét, Victor Hugo-t a ravatalon (jobbra lent).

Szakértők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a híradók hitelét kritikával kell fogadni, hiszen mindenkori szerepük az volt, hogy az informálás mellett kirakatba állítsa a mindenkori hatalom fegyvertényeit, sikereit, érdekeit és gondolkodásmódját. Propagandacéllal készültek, Sajnálatos módon, a második világháború végén a híradók eredeti filmnegatívjait tévedésből felgyújtották az oroszok, az anyagot jórészt az innen-onnan megmentett pozitív kópiák alapján rekonstruálták.

Magyar filmhíradók 1924-1992 között készültek heti rendszerességgel, két kiesés történt: az egyik 1945-ben (az év első felében), illetve 1956 októbere és decembere között. A teljes anyag digitalizálása tovább folyik...

1 megjegyzés:

  1. érdekes, informatív a mai bejegyzés is.

    megvan ezeknek a régi felvételeknek a romantikájuk! én szívesen nézek meg egyet-egyet. tetszik a sistergés és minden akkori hangminőséget közvetítő zaj. :) ez is hozzáad a hangulatukhoz. szerencsére írásban elérhető a nehezebben érthető szöveg is.

    VálaszTörlés