2009. november 4., szerda

A győzelem napja

Emlékezetes kép ez az 1947-ben készült hivatalos fotó, amely a romániai kommunizmus online fotótékájából való, s pillanatnyilag 4210 digitalizált felvételt tartalmaz az 1945-1989 közötti történelmi időszak hivatalos politikai életéről és olykor kulisszáiról is. A gyűjtemény jó pár hónapja funkcionális, kezdetben ezervalahány fotóval indultak, s az azóta megnégyszereződött mennyiség is csak kis hányada a rendelkezésre álló dokumentum anyagnak.

Sajnos, az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a feldolgozás és a rendszerezés egyelőre nem igazán látszik meg a kereshető adatbázison, hiányzik az egyértelmű és gyors keresőrendszer, illetve az azt elősegítő eszköztár, az adatok sok esetben felületesek, számos kép mellől hiányzik a rajta lévő személyek beazonosítása stb.

A mellékelt fotón, amelynek központjában (baloldalt) az ifjú Mihály király áll, vele szemben, bizalmas tete a tete-ben Gh. Gheorghiu-Dej, a román kommunisták akkori főtitkára, ipari és kereskedelmi miniszter a román kormányban. Az egymásra tekintő két férfi nem éppen barátságos, de nem is kifejezetten ellenséges - mondhatni lovagi - párbajra emlékeztető szembenállása kitűnően hordozza az akkori politikai helyzet polarizált erőegyensúlyát: a királyra szükség volt még, lévén ő az augusztus 23-i fordulat egyik kulcsfigurája, részben kivitelezője, aki nélkül az Antonescu-kormány eltávolítása kemény dió lett volna. A háború győzelmes befejezésének évfordulóját még együtt ünneplik 1947 májusában, közös koccintással, egymásra mosolyogva, de már egymás feltételezett, rejtett szándékait fürkészve, gyanakodva is.

Nem csoda: pár hónap múlva a király sorsa is megpecsételődött. Ezúttal Gh. Gheorghiu Dej az, aki Groza Péter miniszterelnöktől asszisztálva, lemondásra kényszerítik a 24 éves uralkodót. Hatalomátvétel hatalomátvétel után...

Az említett online fotótéka teli van a romániai politika "királydrámáinak" hasonló elő- és utójátékaival, fotográfiákban elbeszélve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése