2009. november 17., kedd

Lenyúlták?

Panaszkodik a csíkszeredai Hargita Népe c. napilap mai száma, hogy a romániai elnökválasztási kampány egyik stábja (a jelenlegi elnöké, aki újabb mandátumot szeretne) elsinkófálta és szórólapon használta fel a mellékelt fotót, amit a lap fotósa készített még a nyáron, egy Tusnádfürdőn rendezett ifjúsági táborozáson.

A "lenyúlt" fotón, amely a román elnököt ábrázolja (Basescu, balra), amint nagy egyetértésben a Fidesz elnökével (Orbán, jobbra) a jelenlévők vendégszeretetében fürdik, olyan szövegeket helyeztek el az ismeretlen szerkesztők, melyek visszautalnak a magyar politikus korábbi tusnádfürdői kijelentésére, hogy erdélyi magyar barátainak Basescu elnök támogatását ajánlja a második fordulóra.

Az üggyel kapcsolatos sajtóspekulációk a fotó világából a szerzői jogon át egyenesen a célegyenesébe jutott elnöki kampányba torkollnak, amelyben mindenki tagad bármiféle kapcsolatot a szórólappal, amitől a tények azért tények maradnak, nem lehet őket a szőnyeg alá söpörni, éppen csak gazdájuk nem kerül.

A kérdés aktuális és egyáltalán nem a választási kampányok viszonylatában érdemes megbolygatni. Bár ha jól meggondolom, éppen a politikai csatározások azok az alkalmak, amikor a játékosok semmiféle övön aluli ütéstől és víz alatti kihágástól nem riadnak vissza. Miért pont a fotókkal tegyenek kivételt? Amelyek, nem mellesleg, maguk is sokszor a személyiségi jogok tiszteletben tartása nélkül készülnek el egy-egy eseményen és környékén, de akkor se sajtó, se fotós nem kiált tolvajt, legfeljebb a tájékoztatáshoz való jogra hivatkozik...

Jogok, lám, léteznek dögivel, de mert érdekek is vannak, a jogok körül úgy táncolunk, ahogy érdekeink diktálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése