2009. november 27., péntek

Mi van egy budi falán

Adva van egy árnyékszék, ami egyeseknek közönséges budi, valahol a Pályi Nagyhegyen áll, ha nem roskadt időközben magába, de 2004-ben még állt, amikor Gombos Ferenc Open c. tárlatával a Kárpát-medencén belül vándortárlat formájában ismertté tette.

Láthatjuk a jobboldali képen a budit mint műtárgyat, nincsen benne semmi különös, ha csak az nem, hogy olyan, mint a mai falu élete, kilátásai - siralmas.

A tárlat úgy született, hogy az alaphelyzetben - a tárt ajtajú fülkéből kiindulva - a művész, aki ráérős kedvében volt a deszkaülőkén, fokról fokra elidőzött az építmény különböző részletein. Alaposan, precízen, technikásan, a részletek bűvöletében. Pászmázásának eredménye külön galériában látható: a bomlás és a lepergő, felpöndörödő festék alatt megbúvó tartósság, talányos, fantáziadús faerezet a túlélés szerkezetét vázolják fel.

A szerző Komádban született fotós, aki 1978-tól számos országos és nemzetközi kiállitáson volt jelen, néha díjakat is nyert, 2002-től pedig a Vadgazda Magazin művészeti vezetője, illetve a Berecki Nemzetközi Fotóművész Alkotótelep tagja. Állandó kiállítása van a Berettyóújfalui Városházán. Az Open c. tárlatán megdalolt budirészletek deszkái és festékfoltjai a pusztulásában is működő, még nyitott, mert funkcionális, az élet mindennapi parancsának megfelelő intézményről nyújtanak látleletet, mintha azt sugallanák: semmit nem érdemes átfesteni, mert a máz előbb-utóbb mindenről lefeslik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése