2015. február 10., kedd

Jégtörés (4)

Számomra az egymásra "rímelő" képek mindig azt jelzik, hogy készítőjük tudatosan keres és lát meg dolgokat maga körül. Sokszor nem is tudja igazából, mit hoz eléje a következő pillanat, de lélekben készen áll meglátni annak akár csak felsejdülését is.

Így magyarázhatók azok az egyezések, amik fotók és fotók között vannak - függetlenül attól, hogy ugyanaz a személy vagy más-más illető a szerző. Fiam esetében az alkotó egy és ugyanaz: ám a különböző helyszínekről és más-más időből hozott, szinte azonos értékű képek azt sugallják, hogy a fotós lelkét, fantáziáját tartósan és erősen foglalkoztatja az illető motívum. 

Íme a példának felhozott képek:




CsP fotói
A legelső fotó a szlovéniai Blednél készült és a hegyi tó közepén álló szigettemplomot ábrázol. Ritka trófea az ilyen (bár már sokan lefotózták - legtöbbször turisták), már csak azért is, mert aki ilyesmit akar fotózni, annak el kell utaznia az illető helyre. A középső kép bárhol készülhet - föltéve, hogy találunk valahol egy víztükröt és egy belőle kiálló, még az élet jeleit mutató fűcsomót. A harmadik már csak áttételesen, az absztrakció szintjén illik a sorba: a két első fotóval az a közös vonása, hogy épp úgy szerepel rajta a víz domináns szerepe, amely még a környező világot is - tükröződés formájában - magába szippantja, de nem bír azzal a csutakkal, mely félig megkorhadva, a víztükörből kiemelkedve várja végzetét. Sziget-lét az övé is, mely csupa agresszió, ellenállás és olykor nyugalom, béke és harmónia...

1 megjegyzés: