2015. március 5., csütörtök

Couleur locale - Dorolți módra

Blues
Érdekes helyi látleleteket gyűjt blogjában Vasile Dorolți, aki következetesen követi a Fotótanút is. A Máramarosban élő fotós munkáiról már szóltam néhány korábbi bejegyzésben. Alkalmam volt rendszeresen nyomon követni, milyen képi furcsaságokat gyűjt mindenek előtt erdélyi vidékekről. A couleur locale keresése nagy becsben van manapság, számos fotós űzi ezt a műfajt, ami tulajdonképpen nem is műfaj, inkább program. 

Dorolți megközelítései erősen vizuálisak, a látványosság és a kiugró kontrasztok, az erdélyi életben megmutatkozó szokatlan egyidejűségek krónikási hűséggel tűnnek fel sokszor cím nélküli táj- és látványfotóin, amelyről lehetőleg nem hiányzik az urbánus és a rurális közötti átmenet bizarr kontrasztja. Az itt látható borsai vagy nyugati szigethegyséágbeli táj huszonegyedik századi bizonylat a máról, akárcsak a megbolydult színvilágot árasztó, vásári giccsbe fúló Blue.

Hogy mi ennek a fotós programnak az értelme? Szembenézés és archiválás. Nem tagadni le semmit, amin átment a megbolydult lélek. Jón, rosszon...


Nyugati Szigethegység 2014

Borsa, 2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése