2011. július 31., vasárnap

Pingálók

Személy szerint ki nem állhatom a hívatlan falfestőket. A csakazért is pingálókat. Akik arra használják meglévő tehetségüket, szenvedélyüket, hogy mások alkotásait átfestve, kipingálva élősködjenek. S ehhez ráadásul még új művészeti ágat is fabrikálnak, amit úgy hívnak, hogy graffiti.


Ugyanakkor elismerem, hogy minden bokorból kiugorhat a nyúl, tehát ez a fajta művészi ténykedés is teremhet gyümölcsöt - a kivételek és a kiugró tehetség okán.


Nem hiszem, hogy a Szófiában tavaly nyáron történt szoborgyalázás a maradandó művészi produkciók sorát szaporította volna, amikor is ismeretlen népművészek amerikai (rajz)filmhősök jellegzetes kosztümjeit festették a felszabadító szovjet hadsereg tiszteletére állított szoborcsoport figuráira. Happeningnak ugyan megjárja, de a művészi értékteremtéshez nem sok köze van. Lehet, az illető nem is ezzel az igénnyel hajtotta végre a tettét. Az is lehet, hogy csoportos akció eredménye a pingálás. Mindenesetre, muníciót szolgáltattak a sajtónak, mely rögtön lecsap mindenféle furcsaságra, hiszen minden eszköze megvan arra, hogy kellően szórja és világgá kürtölje a hírt - s ebben a fotótanúság is komoly szerepet játszik.


Illusztrációimat a Budapest Avantgarde blogról kölcsönöztem, Molnár Attila barátom sugallatára, aki a jelenségre felhívta a figyelmemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése