2011. július 16., szombat

Figyelő Mária

Fotó: Ádám Gyula
Újabb fesztivál-nap, újabb ellesett életkép. Ezúttal a Barokk Fesztiválzenekar pénteki, kora esti koncertjén érte utol a szerencse a fotós Ádám Gyulát, amikor úgy esett, hogy egy csoport zenész, a muzsikálás hevében valahogy éppen úgy tömörült, hogy az összehangolt kis csapat hirtelen Segítő Mária teremben elhelyezett szobrának "fennhatósága" alá került.


A diszkrét hangulati érzelmeket keltő Mária-ábrázolás jó ideje meghatározó tartozéka a Segítő Mária középiskola  dísztermének, s legyen szó ott megtartott bármely rendezvényről - tudományos előadástól kezdve magashegyi túrákról szóló beszámolókon át koncertekig -, a háttérből figyelő szobor sajátos légkört teremt: a szokványosnál némileg meghittebbet, otthonosabbat, nyugalmasabbat. Fentről lefelé sugárzó, ám tartózkodó nyájassága nem több egy bizalmas, kedves érintésnél. Lábai előtt nyüzsög az élet, sokféle változatban és elrendezésben, de ezúttal mintha éppen a koncertnek szólna a kitüntető figyelem, a biztatás.


Annak a koncertnek, mely amúgy is az erőteljesen közösségi összefogás révén jöhet csak létre akár három nap alatt is, mint a mesében, amikor is "három nap egy esztendő"...


(Újabb képriport a Régizene Fesztivál negyedik napjáról a HMKK fotóblogján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése