2009. május 13., szerda

Bajusz

Előbb a képet csodáltam meg, a rajta látható impozáns bajusszal, amivel nemzetközi szőrmók-
versenyeken is bátran lehetne indulni. Daczó Dénes riportfelvétele nem emelkedik ki az átlagos mezőnyből, mindenek előtt a kapitális látvány avatja érdekessé, meg a szerencsés pillanat, amikor a környezet ámuló csodálkozása is a képre kerülhetett.

Dénes az RMSZ sokoldalú riportere-tudósítója volt hajdanán, még a lap életében, 2005 koraőszéig, majd a laputódnál dolgozott néhány hónapot, hogy végül a Csíki Hírlapnál kössön ki. Újságíróként jól kezelte a fényképezőgépet, tudósításaihoz lehetőleg mindig képanyagot is biztosított. Gazdag képgyűjteményéből, amelyben egyszer majd megpróbál rendet rakni, magam is őrzök számos archív felvételt, többek között ezt a csíksomlyói nagybajuszt, amelynek gazdáját azóta az életben is többször láttam, mindenek előtt a búcsúk idején, s azóta számos helyi fotós képein is fölfedeztem.

Az idő telik, bajszok nőnek, elkopnak, levágják őket, netán a gazda lép ki az evilági színpadról, s akkor az ilyen képkockák is itt maradnak tanúnak, bizonyítéknak: a kor mindenkitől elvárja a nyitott szemmel járkálást, hiszen annyi látnivalót kínál, csak győzzük begyűjteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése