2009. május 23., szombat

Imádság

Közel egy éve Ádám Gyula nagysikerű fotókiállítással szerepelt Brüsszelben, az Európai Parlament csarnokában, ahol bizony, olyan személyek is megcsodálták erdélyi-csángóföldi felvételeit, mint Gorbacsov, a peresztrojka és a közép-keleteurópai változások atyja.

Hazafelé jövet Gyula pár napra megállt Magyarországon, s többek között meglátogatta az igen tehetséges Petrás Mária csángó szobrásznőt, aki Budapest mellett él, gyönyörű szobraival a műtermében és egész kertjében. Munkáit szeretik, számos kiállításra kap meghívást.

Egyike lehettem azoknak, akik megcsodálhatták Ádám Gyula brüsszeli és budapesti úti felvételeit, közötte a Petrás szoborparkot. Gyula akkor azt tervezgette, hogy egy kiállítás keretében ezt az anyagot is bemutatja, értékesíti.

Aztán történt, hogy lerobbant a Gyula hivatali számítógépe, s odaveszett rengeteg digitális felvétele, amelyeket - ugye tudjuk -, immár sose lehet megismételni. Szerencse, hogy azokban a napokban néhány Petrás-szobor fotóját kedveskedés gyanánt elküldözgette jó ismerőseinek is, s így hozzám is jutott egy-kettő.

Most, hogy a csángó szobrásznőnek vasárnap, május 24-én kiállítása nyílik Gyergyócsomafalván, eszembe jutott Petrás Mária csángó madonnája, ölbeli kislányával, amint az ég lakóihoz imádkoznak, átszellemült reménnyel az arcukon.

Örvendek, hogy az elveszett fotóriport helyett legalább egy jó fotót visszaadhattam a nagyközönségnek. Olykor egy fotó is ér annyit, mint több tucat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése