2009. május 10., vasárnap

Barátok feredője

Aki nem látott még kőbe vésett imát, az itt most megnézheti: Csíksomlyón készültek e képek, 2006 októberében, közel a borvízkúthoz, ahol a hagyomány szerint a ferences barátok feredője állt valamikor.

Azon a nyáron, gyakorlatilag a semmiből teremtették kalálával a Polgár-Társ Alapítvány, a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület és az Ars Topia Alapítvány. Hagyomány itt ez a kalákázás, s csak az a baj, hogy a folytatáshoz, a karbantartáshoz már nem marad erő és keret, s ami most ilyen friss és üde a tanúságul szolgáló felvételeken, az mára már - alig néhány évvel később -megkopott, elsivárult, mintha nem is évtizedekre készült volna, hanem a múló pillanatnak.

E rokonszenves és sajátságos pihenőhelyen a lápos-zsombékos talaj fölé deszkából ácsolt, látszólag szeszélyes, de a szemnek pihentetőül szolgáló kacskaringózó ösvények, meditációs helyek, a létesítmény mélyen szakrális jellegét és hagyományait jelző idézetek, imádságok és gondolatok lapályos, tág terű együttesén, a szabad ég alatt, a táj szépségébe ágyazva egy lényegében már megvalósult gondolatot láthatunk, amelyet további kalákák immár csak a kiteljesedésig vihetnek.

Öröm a két Somlyó lábánál, a feredő körül múlatni az időt (annak, akinek van), mindenek előtt azért a biztonságért, amit a látvány és a megvalósulás bizonyossága nyújt: a hitben némileg megrendült, elfáradt ember is megélheti a lehetséges gondviselést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése