2009. május 22., péntek

Performansz

Papírvilágot teremteni, napokon át, újságpapírból, zizegő, ólomfestékes árnyakat, türelemmel, részletező pepecseléssel, fantáziával, és tudni, hogy abból a tábor végére megrendezett kiállítás után nem marad semmi, csak az ötlet visszhangja, emléke, no meg a fotó, a két dimenziós tanúság, a fotótanú - ez a Free Camp.

Amelyet jónéhány éve rendeznek meg Csíkszeredában, a szélrózsa minden irányából érkező képzőművészek részvételével.

Danis János gödöllői fotós jelen volt akkor, amikor a város közepében álló nagy kultúrhodályban, annak is a szellős, hűvös márványtermében, testvéri-kollegiális közösségben, szabadon összezárva az alkotással ki-ki dédelgette a maga elképzelését, mívelte a maga technikáját. A tábor két, Japánból érkezett művészvendége, Hanoyo Katsuki és Minoru Inaoka egy egész asztalra való papírtársadalom megteremtésének fogott: késsel, ollóval, ragasztóval, tollal. Árnyékvilág lett belőle, melynek átrendezésére a művészek határozottan felkérték a tárlatlátogatókat. Volt ott tologatás, költöztetés a terepasztalon, a két művész csak talányosan mosolygott, kuncogott a jól sikerült performansznak.

Benyomások, élmények, múló feljegyzések kerültek általa a kor falára, a tábori ihlet szülte rögtönzések játékos hangulata telepedett a tárlatra, amely mögött mindegyre ott szunnyadt az elkerülhetetlen múlandóság könyörtelensége.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése