2010. június 23., szerda

Veres Nándor: A méhész keze


Aki méhészt akar fényképezni, annak meg kell edzenie a szívét, hogy ne féljen a fullánkos bogaraktól. Mert a méhész a lehető legközelebb merészkedik - egészen a "vihar szeméig", hiszen ő élet és halál ura Mézországban.

Veres Nándor pedig Csíkmindszenten besétált az "oroszlán" torkába. És sikerült fotóin a lényeget rögzítenie: a méhész kezét. Az egyik fotón egy eltévedt méh pihen meg a kinyújtott ujj hegyén, mögötte pedig mint valami békéltető háttér, a méhész mosolya fénylik föl - ami egyként szól hivatásként űzött foglalkozásának és a pártfogásba vett dolgozónak.

A másik fotó csupán a pergető egy szekvenciáját ábrázolja, alatta a kicsurgó mézet felfogó edénnyel, s újra a kéz - ezúttal a gondoskodás lágyságától megereszkedve, már-már simogatóan.

Arra gondolok, hogy egy ilyen érzékeny, békét osztogató kéz mekkora érték az életben. A méhek világához társulva mindez természetes, már-már önmagától adódó evidencia. A fotós kompozíciós törekvései még a színekben is e meleg megfelelést hangsúlyozzák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése