2010. június 12., szombat

Erdély B.Előd: Tetőfedők

Erdély B. Előd (a madarasi közös fotón a második sorban, balról a harmadik, fehér trikóban) ezzel a spontán munkajelenettel igazán emlékezetessé tette magát a HMKK-tábor fotós közössége előtt, de úgy hiszem, ezt általános értékítéletként is felfoghatjuk.

A "spontánság" esetünkben nem azt jelenti, hogy a vidám tetőfedők ne tudták volna, hogy lencsevégre kapásukban fáradozik a fotográfus, hiszen a tavaszi-nyári hónapokra jellemző munkafolyamatról egész képsorozat készült, s csak alapos szemlélődés, válogatás után döntött úgy alkotója, hogy ezt részesíti előnyben...

Azért spontán ez a kép, mert a tetőfedők erőteljes megfigyeltségük, kitettségük tudatában is objektív feladatukra összpontosítottak. Élő lánc-szerű alakzatuk pedig pozitív üzenetet hordoz: a lánc nem a szembenállást, valaminek gátat vető akaratot fejez ki, hanem alkotó szándékot. Valamit tető alá hozni - ütemesen, minél hamarabb, amíg nem csordul nyakunkba az ég... Ez a csíkmadarasi cserepezők üzenete a pirosban álló épület tetejéről, amit cserépről cserépre mondtak tollba a fotósnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése